На 17.04.2021, в Ямбол, България се проведе „ Ден посветен на опазването на околната среда“, чрез почистване от битови отпадъци на лесопарк  Боровец, Ямбол. Събитието се реализира като част от дейностите по проект „СЪВМЕСТЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ/JOINT GUIDE – СЪВМЕСТЕН МОБИЛЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ОДРИН И ЯМБОЛ КАТО ТУРИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ДЕСТИНАЦИИ“, (NO CB005.2.22.044), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г. Партньор по проекта от България е Евроклуб Жена, Ямбол, който бе и организатор и домакин на гореспоменатото събитие. Партньор по проекта от Одрин, Турция е Асоциацията на младите бизнесмени от Одрин, които се включиха в масовото мероприятие с делегация от Одрин.

Проектът има за цел популяризиране на Одрин, Турция и Ямбол, България, като съвместна туристическа дестинация, за привличане на повече туристи в трансграничния регион и увеличаване равнището на туристическите приходи, а също и развитието на туризма в региона, по планиран и съвместен начин. Промотирането на инициативи и насърчаването на дейности за опазване на природата и околната среда около нас е част и от темата на проекта, а именно развитието на устойчив туризъм в трансграничния регион.

В масовото събитие се включиха над 100 души, обединени от идеята, че всеки е отговорен за природата и нейното опазване, особено в мястото, където живее и работи. Събитието започна с кратко представяне на проекта и реализираните дейности по него, както и с представянето на един от най-интересните и привлекателни продукти на проекта, а именно мобилно приложение, което ще помага за реализирането на индивидуални и групови туристически посещения в трансграничния регион Ямбол-Одрин.

След това, участниците в събитието се разделиха по групи и положиха усилия да направят парк Боровец, Ямбол едно по-приятно и чисто място, за отдих и спорт. По проекта бяха осигурени консумативи за почистването, както и кетъринг, за участниците.

Проектът предвижда още две международни събития, свързани с развитието на туризма в трансграничния регион, в периода април-май 2021. Повече информация за предстоящите дейности по проекта може да намерите на сайта на Евроклуб Жена – https://euwomanbg.com/ .