В периода 23-25.04.2021, Евроклуб Жена – Ямбол, бе домакин на няколко дейности, които са част от реализацията на проект „СЪВМЕСТЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ/JOINT GUIDE – СЪВМЕСТЕН МОБИЛЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ОДРИН И ЯМБОЛ КАТО ТУРИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ДЕСТИНАЦИИ“, (NO CB005.2.22.044), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Турция 2014–2020 г. Организацията Евроклуб Жена е партньор по проекта от Ямбол, България, а „ Асоциацията на младите бизнесмени от Одрин“ , е организация-партньор по проекта от Одрин, Турция.

Проектът има за цел популяризиране на Одрин, Турция и Ямбол, България, като съвместна туристическа дестинация, за привличане на повече туристи в трансграничния регион и увеличаване равнището на туристическите приходи, а също и развитието на туризма в региона, по планиран и съвместен начин. Промотирането на инициативи и насърчаването на дейности за опазване на природата и околната среда, е част и от темата на проекта, а именно развитието на устойчив туризъм в трансграничния регион.

Партньорите по проекта изработиха два много интересни и иновативни продукти – съвместен туристически маршрут, предлагащ туристическа програма в рамките на три дни, обхващащ топ забележителностите от региона на Ямбол, България и Одрин, Турция. Туристическата програма във всеки един от регионите е предвидена за по ден и половина. В периода 24-25.04.2021, Евроклуб Жена организира представянето и тестването на маршрута, предвиден за региона на Ямбол, за делегация от 20 представители от България и Турция, работещи в сферата на туризма.

Маршрутът представи интерактивния музей Безистен, Галерията „ Жорж Папазов“, Астрономическа Обсерватория – Ямбол, Етнографски комплекс Каргон, Църквата Свети Георги, Музеят на бойната слава, Археологически комплекс Кабиле, Манастир Свети Спас и аязмото – Бакаджик.

В пред-обедната част на 24.04.2021, Евроклуб Жена проведе и промоционална прес-конференция, която имаше за цел да представи пред широката общественост, създаденото по проекта мобилно приложение. Приложението представа туристическа информация за обекти от културно-историческото наследство на Ямбол, България и Одрин, Турция. Приложението работи на телефон, компютър и таблет, представяйки информацията на български, турски или английски език. Чрез приложението, потенциалните туристи на трансграничния регион, ще могат самостоятелно да организират своите туристически пътувания или престои в региона. Приложението представя информация за 50 обекта от региона на Ямбол и около 500 обекта от региона на Одрин, включвайки и места за настаняване и изхранване в Турция. Всеки един от тези обекти е представен с професионални снимки, кратко и кратко представяне, информация за работното време, местоположението му и др. Приложението предоставя и допълнителна полезна информация за туристите, като обменен валутен курс, прогноза за времето, телефони за спешна помощ. Приложението е все още в тестова фаза. Очаква се да бъде свободно достъпно до средата на май 2021.

Повече информация за реализираните дейности по проекта може да намерите на сайта на Евроклуб Жена – https://euwomanbg.com/ .