На 16.03.2021, в Одрин, Турция се проведе представяне пред медиите на проект „СЪВМЕСТЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ/JOINT GUIDE – СЪВМЕСТЕН МОБИЛЕН ПЪТЕВОДИТЕЛ ЗА ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА ОДРИН И ЯМБОЛ КАТО ТУРИСТИЧЕСКИ И КУЛТУРНИ ДЕСТИНАЦИИ“, (NO CB005.2.22.044), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Турция 2014–2020 г. Партньор от България е Евроклуб Жена, Ямбол, а партньор от Одрин, Турция е Асоциацията на младите бизнесмени от Одрин.

Проектът има за цел популяризиране на Одрин, Турция и Ямбол, България, като съвместна туристическа дестинация, за привличане на повече туристи в трансграничния регион и увеличаване равнището на туристическите приходи, а също и развитието на туризма в региона, по планиран и съвместен начин.

Пресконференцията представи пред медиите и заинтересованите страни от региона в Турция , реализираните дейности и продукти, по проекта до момента и ориентировъчен график на предстоящите събития, до средата на май 2021.

Представени бяха създадените брошури с информация за туристическите обекти от региона на Ямбол и Одрин, които са свободно достъпни в офисите на партньорите. По проекта са изработени и разнообразни промоционални материали, реализирано е и обучение на тема „Устойчив туризъм“ в Ямбол, създадени са съвместни трансгранични турове, които ще бъдат демонстриране през април 2021.

Най-интересният продукт по проекта, който съвсем скоро ще бъде финализиран, е мобилно приложение, работещо на български, турски и английски език, което ще може да се ползва от телефон, таблет и компютър и ще дава информация на туристите, които се намират в трансграничния регион на Ямбол-Одрин, за това какви забележителности могат да посетят, както и къде могат да се настанят и хранят. Партньорите по проекта са селектирали над 550 обекта от трансграничния регион, които ще бъдат представени в приложението. Мобилното приложение ще бъде демонстрирано чрез международни семинари в Ямбол и в Одрин, по време на които, приложението ще бъде тествано и презентирано. Екипът на проекта планира това да стане в средата на април 2021.

Повече информация за предстоящите дейности по проекта може да намерите на сайта на Евроклуб Жена – https://euwomanbg.com/