По повод на Деня на жената на 8 март Европейският парламент подчертава ключовата роля, която играят жените по време на кризата с коронавируса

Жените са на предна линия в усилията за справяне с пандемията

В болници, домове за специални грижи и в отделните домакинства жените са тези, които водят битката срещу пандемията от COVID-19. В други сектори жените заемат несигурни работни места, които са заплашени от изчезване вследствие на кризата. Освен това затварянето вкъщи доведе до ръст на домашното насилие. Тези проблеми и неравенства изискват спешни решения.

Европейският парламент ще отбележи Деня на жената с дебат по време на пленарната сесия на 8 март и със специални събития в дните преди това.

Прочетете за ролята на Парламента в борбата за равенство на половете.

На предна линия срещу пандемията

Парламентарната комисия по равенството на половете организира на 4 март среща с депутати от националните парламенти под мотото „Ние сме силни: Жените, водещи борбата срещу COVID-19“.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и ще бъде водена от председателя на парламентарната комисия по равенството на половете Евелин Регнер. Сред участниците ще бъдат еврокомисарят Хелена Дали и президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу.

В рамките на срещата ще се проведе дискусия за уроците от кризата, по време на която жени на различни позиции – политически лидери, здравни експерти и активисти за равенство на половете, ще споделят опита си и съвети за овластяване на жените.

Гледайте на живо на 4 март от 10 часа българско време.

Ден по-рано ще се проведе семинар за жените в научната област и в оказването на грижи. Той ще събере изследователи от фармацевтичната индустрия, здравни и социални работници, експерти и депутати. Гледайте семинара на 3 март от 10:30 часа българско време.

Присъединете се в социалните мрежи

На 8 март председателят на парламентарната комисия по равенството на половете Евелин Регнер ще отговаря на живо във Facebook на въпроси за правата на жените в ЕС и как се промени положението в резултат от пандемията. Включете се на живо на 8 март от 12 часа българско време.

Участвайте в дискусията в социалните мрежи с хаштагове #IWD2021EP, #IWD2021 и #InternationalWomensDay

Допълнителна информация