Светът на технологиите предлага много възможности, но твърде малко жени са част от него. По повод на 8 март Парламентът иска да привлече внимание към проблема.

Секторът на информационните и комуникационните технологии заема все по-важна роля в икономиката на ЕС и създава 120 000 работни места всяка година. Той е представлявал 4,2% от общия брутен вътрешен продукт на държавите-членки през 2014 г. Очаква се до 2020 г. ЕС да изпитва липса на 900 000 квалифицирани служители в сектора.

Жените обаче са слабо представени в информационните технологии. Тя рядко избират да следват специалности, свързани със сектора, и съответно трудно си намират работа в него.

През 2015 г. жените са били само 17,2% от 1,4 млн. души, които са избрали да учат информационни и комуникационни технологии в ЕС. През 2016 г. близо 8,2 млн. души са работили като ИТ специалисти в ЕС, но само 16,7% от тях са били жени.

Засилването на присъствието на жени в технологичния сектор е сред темите в центъра на дебатите в ЕП във връзка с отбелязването на Деня на жената на 8 март.

„Ние искаме да създадем съюз, в който всеки може да формира реалността около нас, да формира обществото и затова е толкова важно да привлечем жените към дигиталния сектор“, заяви депутатката Тери Райнтке (Зелени/ЕСА, Германия) в интервю във Facebook. Тя е авторка на доклад на ЕП от 2016 г. за равенството между половете в ерата на цифровите технологии.

Можете да гледате интервюто с Тери Райнтке тук:

International Women’s Day 2018

And we are LIVE with Terry Reintke ahead of the International Women’s Day to discuss the empowerment of women in the digital sphere. Post your question below ⬇️⬇️⬇️

Публикувахте от European Parliament в Сряда, 7 март 2018 г.